Thursday, August 11, 2016

Kes Penipuan Katerer /Catering Service


PANAS!! JANGAN JADI MANGSA PENIPUAN CATERING / WEDDING PLANNER!



Baca selanjutnya di http://www.ohmedia.my/2016/08/perkahwinan-dibatalkan-kerana-catering.html


Kesian.. mmg tak patut.. Bila terbaca kisah ni saya teringat pula beberapa kisah sebelum ni yg saya baca di online dan juga cerita pengalaman pelanggan saya.. saya juga turut menjadi mangsa penipuan satu caterer ni (En. Azrin dari Foods Gallery) sudah hampir 2 tahun dia hutang saya rm3000++. Semuanya kerana sifat tamak dan ghairah nak mula berniaga. Saya niat nak bantu.. lagipun kawan sekolah lama yg kenalkan..confident la skit..  dia sub pelamin, baju dan makeup pada saya sbb dia hanya katerer.. tapi full pakej termasuk katering, pelamin, baju, makeup, fotografer rm12000 saje utk 1000 pax! Woww.. murahkan? Kemudian salahkan pengantin pakej dah bagi murah.. bersyukur ada majlis.. pengantin merungut sbb dah berbulan2 tunggu album tak siap.. dgn fotografer pun dia tak bayar sesen.. mcm mana nk dpt album.. padahal payment dah bayar habis.. isu sampai ke tribunal. hmm.. byk cerita tapi saya taknak ingat lagi.. menyakitkan hati.. Nasib saya sbb dia bagi cek tendang.. Pengantin selalu tanya saya dah dpt payment ke sbb dorg pun kesian saya buat kerja FREE.. Saya follow up minta payment berkali2.. dari mak saya hidup sampai la mak dah meninggal.. hutang saya masih belum dibayar.. mcm2 alasan.. masalah dgn wife2 la.. accident la.. warded la.. pendekkan cerita saya ckp terus terang saya mmg tak halalkan.. tapi dia tak takut balasan Allah.. takpelah.. sejauh mana nak mendongak langit.. inikan Bumi Allah.. saya tuntut akhirat kelak..

Itu kisah saya.. kisah pengantin ditipu wedding planner/katering selalu juga saya dengar.. hampir 7 tahun saya menjalankan bisnes butik pengantin ni.. kebanyakan kes mereka lesapkan duit deposit.. off hp pada hari majlis.. apa yg diberi tak seperti dijanjikan.. bila saya teliti balik cerita2 ni saya rasa kebanyakannya meletakkan harga yg MURAH utk menarik perhatian pelanggan.. JANJI MANIS SEMUA BOLEH BAGI.. sampai masa semua takde, duit pakej pun lesap konon tak lepas modal katering!? Mcm mana berniaga kalau harga main letak suka2.. atau taktik SENGAJA nak menipu pelanggan?

Berniaga semua nak untung.. tak byk pun lepas kos dan penat lelah jadilah.. mmg kerja uruskan majlis perkahwinan ni byk cabarannya terutamanya full pakej katering.. kadang2 kesilapan/masalah SIARAN LANGSUNG tu tak kita duga2.. dari pihak kita ataupun org lain yg kita pertanggungjawabkan.. walaupun sebaik mungkin yg kita cuba tapi kadang2 ada je "DUGAAN" yg tak sangka2 berlalu.. tanpa niat.. bagi saya itu rezeki masing2.. sbb tu sblm majlis saya tak putus2 berdoa semoga majlis tu berjalan lancar tanpa masalah.. tapi apapun.. semua atas IzinNya..

Apa yg saya perhatikan skrg trend berlumba2 meletakkan harga terlalu murah utk menarik perhatian pelanggan.. itu tak salah.. cara masing2 tapi biarlah berpatutan dan masuk akal. Sering kali pelanggan membandingkan harga pakej kami dgn butik2/katerer lain yg jauh lebih murah.. siapalah saya nak condemn atau comment org lain.. saya tak kenal mereka.. saya tak tahu hasil kerja mereka.. bg saya sgt tidak professional dan tak adil untuk pelanggan membandingkan harga kerana kualiti dan apa yg disampaikan TIDAK SAMA.. iyaaa ada makanan lauk sama.. tapi RASA? belum tentu.. ada pelamin, baju dll tapi PERSEMBAHANNYA tak sama.. mungkin setakat JANJI ADA? Wallahualam.. ada sebab disebalik setiap harga yg diletakkan.

Adalah baiknya pelanggan sendiri meneliti dan membuat sedikit research mengenai planner tersebut.. FAHAM apa yg diberi.. Jgn terlalu TAKSUB dgn HARGA nanti MAKAN DIRI.. last minute tak cukup modal jadi terus lesap! kalau jadi pun setakat ala kadar sahaja.. end up Tak Puas Hati.. tapi dah terlambat sbb semuanya dah berlalu.. Saya buat ikut termampu.. diskaun biar masuk akal.. kalau pelanggan membandingkan harga, saya RELAKAN dia buat pilihan sendiri.. tiada paksaan utk memilih.. Selera masing2 kan.. Poket pun masing2.. yg murah juga tak semestinya tak bagus.. selidik dulu ya.. Doa byk2 biar jumpa dgn yg baik2 sahaja dan semua berjalan lancar.. Kita usahakan sehabis baik agar kedua pihak berpuas hati.. InsyaAllah..

XOXO
Ziana Lestary
Ogos 2016


No comments:

Post a Comment